2 METER RELAIS HEERENVEEN


Op 26 mei 2001, tijdens de Friese Radiomarkt te Beetsterzwaag, ìs deze foto gemaakt van de Relaiszendergroep met haar toenmalige bemanning. Op die markt was dan ook voor het eerst het nieuwe 2 meter relais van Friesland te zien en de 19-inch kast die tegenwoordig als woning dient.

FRM-stand 2001
Van links naar rechts ziet u:
Bastiaan PA3FFZ, Gerard PA3FHY, Harry PA3EXA, Erik PE1HUE, Epke PA3DBY †.

Het 2-meter is op 1 oktober 2001 aktief geworden op 145.700 MHz als PI3HVN. Via dezelfde (3-bands) antenne op 52 meter hoogte boven het grasmaaiveld, kan dit relais op 2 meter een groot deel van Friesland mobiel dekken. Dit relais is voorzien van uitgebreide bedienings mogelijkheden voor de gebruiker. Op 2 meter is de zaak "carrier operated" geschakeld, wat zoveel inhoudt als dat u de paal niet hoeft open te fluiten, te drukken of te persen. Omdat dit voor 2 meter begrippen erg ongebruikelijk is, was dit even wennen. Maar de HVN gewoonte heeft inmiddels landelijk gevolg gekregen. Voor U als gebruiker op 2 meter is een extra DTMF schakel-optie aan de lijst bedienings mogelijkheden toegevoegd. (Deze wordt in de toekomst mogelijk nog uitgebreid).

Techniek:
Het eerste relais was een good-old Storno CQM apparaat. Van oorsprong een mobilofoon waar slechts 8 Watt uit kwam. Later werd er gebruik gemaakt van een Motorola Relaispost met uitgangsvermogen van 18 Watt. Inmiddels is ook die weer vervangen door een RadioSystems relais: de RS-9160. Dit is een
repeater met 2 ontvangers, diversity geschakeld. Mobiele gebruikers worden dan met aanmerkelijk minder "flutter" ontvangen. En dit komt de communicatie kwaliteit weer ten goede.

Even ter opfrissing van het geheugen: de ingang zit op 145.100 MHz (liefst met subtoon 82,5 Hz). Op de uitgang 145.700 MHz wordt ook een onhoorbare geschakelde subtoon meegezonden waarmee u callgevers en anderse storende draaggolven kunt uitsluiten van uw speaker. Handig! Probeer het maar eens.

De signalen worden gekoppeld via een fabrieks duplexfilter van Procom en een Diamond triplex antenne koppelfilter en via een 15 meter lange Ecoflex-15 antennekabel met onze buiten antenne verbonden. Daar zal ongeveer 12 Watt zendvermogen aankomen. De huidige ontvangst squelchgevoeligheid is ingesteld op 0,5 uVolt (voor de gebruikers zonder de juiste subtoon). Als u tot de welkome gasten op het relais behoort (dan stuurt u een subtoon van 82,5 Hz mee), gaat de squelch al open bij 0,08 uVolt. Er moet verschil zijn nietwaar !

Binnenkort meer info (en foto's) op deze internetpagina.

terug


© 2000 RelaisZenderGroep Heerenveen, Bijgewerkt: 30 maar-2012