PI7HVN bakens op 144,423 en 430,423 MHz
PI7HVN

PI7HVN is de call voor de 2 bakenzenders van Heerenveen. Op bovenstaande foto ziet U het VHF en UHF baken, welke is ondergebracht in 1 omgebouwde Storno CQM-613. Het 60 jaar geleden ontworpen Deense apparaat voldoed nog steeds aan alle eisen. Een beetje overjarig, dat wel, maar het concept is erg betrouwbaar. De Sorno CQM- en CQF-serie is kristal gestuurd en dus weinig zender zijbandruis.

DE ZENDER

Zowel van een VHF als van een UHF versie is alleen de oscilator en de exiterprint gebruikt. Na filtering blijft er ongeveer 1,0 Watt op 144,423 MHz en 0,1 Watt op 432,423 MHz over. Door een koppelfilter in te bouwen zijn beide signalen bijeen gekoppeld en komen via 1 uitgang de Storno CQM-doos uit.

DE MODULATIE

Vanaf het ontstaan zonden onze bakens in de mode CW. De laatste jaren zijn steeds meer bakens overgegaan in de mode FSK. Sinds april 2020 is ook HVN deze trent gaan volgen. Deze FSK mode is in CW prima detecteerbaar. De zender schakelt niet meer uit, maar de uitzend frequentie verschuift ietwat, zodat u de call en QTH-informatie tussen de dragende lange carrier kunt lezen.


DE BESTURING
De repeater besturing is zelf ontwikkeld. Op afstand kunnen de bakens in verschillende sein-modes gezet worden.


© 2021 RelaisZenderGroep Heerenveen, Bijgewerkt: 18-sept-2021