Actueel functionerings overzicht
CALL
QRG
ERP
status
opmerkingen
PI7HVN
144.423
1,0 W.
actief
(+3 dBd) klaverbladantenne (pol.=H)
PI7HVN
432.423
0,1 W.
actief
(+3 dBd) klaverbladantenne (pol.=H)
PI3HVN
145.700
10 W.
onderhoud
(Subt.82,5 Hz in/uit) +6 dBd hoofdantenne (pol.=V) EL# 161480
PI2HVN
430.025
8 W.
onderhoud
(Subt.82,5 Hz in/uit) +9 dBd hoofdantenne (pol.=V) EL# 607585
PI2NON
430.275
coversity
+6 dBd zijantenne (pol.=V)
PI6HVN
1298.700
28 W.
onderhoud
(+12,5 dBd) monobandantenne (pol.=V) EL# 607585
 
HET LAATSTE RZGHVN-NIEUWS

2023»

24-10

Onderhoud
Meeluister streamsVandaag zijn de repeaters vanwege onderhoud voor korte of langere tijd niet beschikbaar..

15-09
Echolink vervangen door nieuw systeem
Meeluister streamsVandaag hebben we het Echolinksysteem onder Windows vervangen door SvxLink, welke op een Raspberry Pi is geinstalleerd. Het is een proef. We verwachten dat dit de reactiesnelheid verhoogd en dat de geluidskwaliteit verbeterd. We testen dit eerst op PI2HVN/PI6HVN, maar binnenkort zal ook PI3HVN (zie foto) een Raspi-SvxLlink krijgen. Het ligt al op de verhuizing te wachten. Bovenop de Raspi ziet u de blauwe audiokaart met lijningang. Achter de Raspi de zelf ontworpen interface voor aan zendontvangers zoals de RadioSystems repeaters.

29-08

WFL ronde
Meeluister streamsDe wekelijkse West Friese amateur Ronde wordt tijdelijk gestaakt wegens verbouwingen aan het dak van waarop de repeater PI2WFL in Hoorn geplaatst is. Repeater tijdelijk uit de lucht, ronde tijdelijk in de koelkast dus. Vandaar ook op PI2HVN tijdelijk geen WFLronde.

31-07
"Raken radioamateurs 430-440 MHz definitief kwijt? Maak bezwaar!"
70cm in gevaar?Onder deze kop zijn op internet diverse berichten te vinden over een mogelijk op handen staande wijziging van het Nationaal Frequentieplan, waardoor wij als radioamateurs op 70cm flink gekort zouden worden in onze rechten en mogelijkheden.
Echter: als je de inhoud goed leest veranderd er aan de indeling van de 70cm band niets. Primair blijft primair en secundair blijft secondair. Een storm in het bekende glas water. We kunnen weer rustig gaan slapen ;-)


WFL ronde

Meeluister streamsWekelijks wordt de nieuwe West Friese amateur Ronde geplaatst in ons audio archief.13-01
70cm relais weer actief

Vandaag is het 70cm relais PI2HVN gerepareerd en terug in de het rek gehangen. Rapporten zijn welkom (op 70cm)!

09-01
70cm relais in storing
Vandaag is ontdekt dat het 70cm relais PI2HVN in storing is gesprongen. Inmiddels is de repeater (een RS-9045) voor onderzoek meegenomen. Na herstel zal deze terug geplaatst worden in onze 19-inch kast

2022»

11-11
Alle Relais en Bakens weer in gebruik gesteld.

Logica voedingVanwege een broodnodige reparatie aan de hoofdvoeding (die alle besturingen voedt) zijn alle PIxHVN-nen op 8 nov. tijdelijk buiten gebruik gesteld en vandaag weer in gebruik genomen. Alle baken- en repeater besturingen worden gevoedt vanuit één print, met daarop een noodvoedingsdeel (voor het geval dat de netspanning uitvalt), welke vliegensvlug kan omschakelen naar een accu. Inmiddels is dat accu verhaal verouderd en vervangen door een UPS. De UPS kan namelijk alle HVN apparaten een tijd lang zelfstandig in de lucht houden. De besturingsvoeding is dus weer gerepareerd en nadat we binnenkort nog een kleine wijziging hebben doorgevoerd hopen we dat we weer vele jaren onophoudelijk van deze print gebruik kunnen maken. De print is immers nog maar 30 jaar in gebruik (zie close up van de foto van de print in testopstelling).

01-11
PI3HVN (2m relais) weer actief

Repeater PI2HVNAfgelopen week werd geconstateerd dat ons 2 meter relais niet meer reageert op "aanvragen via de antenne". Na inspectie bleek dat de logica module, die de bediening regelt, vrijwel geen voedingsspanning meer kreeg. Na nieuwe onderdelen bij de plaatselijke electronica winkel te hebben gekocht draait het systeem nu in testfase. A.s. dinsdag zal de reparatie definitief worden opgelost.

12-09
23cm monoband antenne voor PI6HVN hersteld
Meeluister streamsNa onderzoek is gebleken dat de 23cm monobandantenne van Comet (de Comet GP-21N) vochtig was van binnen. Misschien ook daardoor was de massa verbinding van de Gamma-match losgeschoten, wat uiteraard zeer negatieve gevolgen had voor de SWR en de afstraling. Vandaag werd er mooi weer voorspeld. Genoeg reden voor 2 amateurs om naar boven te klimmen en de gerepareerde antenne op 52 meter hoogte opnieuw op de mast te schroeven. Na enig getest bleek dat PI6HVN weer super ontvangt (tot in Duitsland aan toe). Het zendbereik zal navenant zijn. Uw rapporten zijn welkom op 1298,700 MHz of tijdens de Muntronde. Meer details kun u vinden op deze webpagina.

29-06
23cm relais op hoofdantenne
Meeluister streamsVandaag is gebeken dat "de doofheid" van het 23cm relais te maken heeft met de gebleken slechte SWR van de 23cm monobandantenne. Omdat hier niet direct een oplossing voor is, werd de hoofdantenne weer aangekoppeld. Deze driebands antenne heeft een dikke 3 dB minder versterking, dus het is een kleine teruggang van onze reikwijdte. We overwegen zelf een 23cm monobander te laten vervaardigen, bijvoorbeeld door een een actieve projectgroep om hulp te vragen. Liefhebbers? Monoband huls is beschikbaar. Graag een roepje of een mailtje naar de RZG.

07-06
West Friese ronde op PI2HVN
Meeluister streamsAls experiment is (middels echolink) voor het eerst PI2HVN aan PI2WFL gekoppeld, waardoor de West Friese ronde nu hoorbaar is in "Oost Friesland". Tot genoegen van meerderen, want het biedt "de Friezen in It Heitelân" de mogelijkheid om eens te horen waarmee de radioamateurs in Noordholland zich bezig houden. Men kan ook mee doen met de ronde die wekelijks aan de andere kant van het IJsselmeer (regio Hoorn) wordt gehouden. De netleider voert de call PI4WFL. Meedoen? Graag! Gewoon in melden. Voor meeluisteren hoeft u zich niet te melden. Voorlopig dus iedere dinsdagavond vanaf 20.30 uur hoorbaar op 430.3125 en 430.025 MHz..


12-05
Echolink weer achtief

Meeluister streamsAfgelopen week is ons echolink systeem opgepoetst en in ere hersteld. Middels Echolink kunt u (ook op afstand) op onze 70 en 23cm actief zijn (PI2HVN / #607585) .

11-05
Meeluister linken gewijzigd

Meeluister streamsVandaag zijn er (als gevolg van gewijzigde audio protocollen naar BROADWAVE) op onze Luisterlive pagina, diverse meeluister linken aangepast. U doet er goed aan de pagina opnieuw te laden (met shift Funtie 5). Binnenkort wordt ook een Mumble server toegevoegd (met low latancy delay). Meer info leest u op deze pagina.

03-03
23cm repeater tijdelijk niet opertioneel

HVN-donatiesVandaag is het 23cm relais PI6HVN tijdelijk uit de lucht gehaald om in de werkplaats opnieuw te worden gecalibreerd. De laatste tijd zakte het zendvermogen tot beneden de wenselijke grens, wat tot gevolgen had dat het relais "grotere oren had, maar een te klein mondje". Omdat we dit een aantal jaren geleden al eerder hebben meegemaakt vraagt dit om een diepgaand onderzoek. De Storno CQM-613 is nog maar 60 jaar oud, dus dat kan het niet zijn dachten wij........


2021»
29-04
No Brake accu's geplaatst

HVN-donatiesVanavond een spierballenklus gedaan: met 2 man sterk (en dan nog met rode hoofden) de nieuwe accus geplaatst en de loodzware UPS weer op onze 19-inch kast (2 meter hoog) terug geplaatst. Een korte test leerde ons dat een netspanningsuitval nu niet meer merkbaar is. Alle apparaten blijven gewoon door functioneren. Hoe lang? Tot de 8 accu's leeg zijn HI.


22-03
Nieuwe donateurs RZGHVN

HVN-donatiesAfgelopen maanden hebben we weer nieuwe donaties ontvangen, waarvoor we erg dankbaar zijn. Vandaag is de lijst donateurs aangevuld. Staat u al op de erelijst?18-03
Onderhoud aan de installatie

AfregelenVandaag is er aan de installatie metingen en onderhoud verricht;
Het PI2HVN relais is gerepareerd terug geplaatst. Hierdoor is de koppeling 70<>23 weer hersteld en de zwaai opnieuw ingesteld. Echolink is nu weer operationeel via beide repeaters op 70/23).
Ook is de zwaai van de halve koppeling 4->2 genormaliseerd.
In alle HVN-relais antenne circuits zijn SWR metingen gedaan waardoor het noodzakelijk was dat een deel van de apparatuur gedurende de middag enige tijd werd uitgeschakeld. HAMNET, de bakens en PI2NON hebben normaal kunnen door functioneren.


04-03
UPS buiten gebruik gesteld

Omdat de accu's van ons noodstroom apparaat "op" zijn, is de UPS tijdelijk buiten gebruik gesteld. Het rode lampje op het front gaf al een poosje aan dat het apparaat hoog nodig aan inspectie toe was. Het is beter om hier niet te vermelden wat we aantroffen bij dit onderzoek. Inmiddels is een crouwdfunding actie gestart voor nieuwe accu's, om de RZHVN bij kortdurende netspannings onderbrekingen "in de lucht te houden".

17-02
PI2HVN reserve (70cm relais) operationeel

Vandaag is een reserve relais geplaatst zodat men op 70cm toch gebruik kan maken van onze "herhaal-paal". Als uitwijk wordt elke vrijdag op PI2HVN vanaf 20.00 uur de FRAG-ronde, genaamt "De Sjoelschijfronde" gehouden.

12-02
PI2HVN (70cm relais) opnieuw gecrashed

Vlak voor de Sjoelschijf-ronde (die al eerder uitweek naar de antennes van Heerenveen) is PI2HVN opnieuw gecrashed. Het blijkt dat er af en toe een spanningsdip ontstaat op het netspannings netwerk van de bovenste laag in onze flat. Deze werd de afgelopen jaren opgevangen door onze UPS, zodat we er nooit iets van gemerkt hebben. Nu de UPS een beetje "op" is gaan de repeater-processors soms toch op tilt. Helaas is de kas niet groot genoeg voor nieuwe UPS accu's. Er wordt nagedacht over een oplossing: goede ideeën zijn welkom (en oplossingen ook).

14-01
PI2HVN (70cm relais) hersteld

Repeater PI2HVNAls Jupiter, Mars, de Maan en de Aarde op 1 lijn staan gebeuren er rare dingen. Onze 70cm repeater was van al deze lijnerij zo geschrokken dat ze spontaan op tilt was gaan staan. Na enige liefkozende reset pulsjes was de RS-9045 weer helemaal happy en functioneert het relais weer als vanouds.

07-01
Nieuwe donateurs RZGHVN

HVN-donatiesAfgelopen week hebben we weer nieuwe donateurs bijgeschreven op de erelijst. Staat u er al op?
naar RZGHVN 2020-nieuws


© 2021 RelaisZenderGroep Heerenveen, Bijgewerkt op: de recentste datum bovenaan deze lijst.